Samenvatting filmplan

Waarom wil ik deze film maken?
Op de avond van twee april 2019 tref ik mijn beste vriend levenloos aan in zijn woning. Zijn middelenverslaving is hem fataal geworden. Hij is dan 27 jaar oud. Zijn dood is onverwacht en komt keihard aan.

Ik ontmoet Matthijs op de middelbare school, ik ben 17 jaar oud en hij 15. Op dat moment weet ik nog niets af van de trauma’s uit zijn kindertijd, van de depressie en angstklachten die daaruit voortkomen. Hij beschouwt zichzelf als waardeloos. Terwijl onze vriendschap groeit, ontdekt Matthijs een manier om zijn problemen te ontvluchten. Eerst raakt Matthijs verslaafd aan alcohol en later ook aan o.a. benzodiazepinen en amfetamine. Hij sloopt zijn lichaam, maar blijft vechten tegen zijn verslaving en lijkt daardoor nooit helemaal verloren.

Ik leg onze vriendschap vast in verschillende stadia. Zo film ik: Matthijs die absurde typetjes speelt, Matthijs die grappen met zijn vrienden uithaalt, Matthijs die teveel drinkt, pillen slikt of snuift, Matthijs die opgenomen wordt in het ziekenhuis en Matthijs die zijn deur niet opent als ik erop bonk. Ik film daarna de politie die de deur forceert.

Matthijs laat mij een goudmijn aan materiaal na. Zij vormt de basis van het verhaal van onze vriendschap dat ik wil vertellen. Hoe het is om beste vrienden te zijn met iemand die een zelfdestructieve instelling heeft? Ondanks zijn tragische achtergrond en problemen kon Matthijs de komische kant van dingen kon blijven inzien. Als jonge filmmaker wil ik mijn verhaal vertellen aan een jonge doelgroep (16 t/m 25 jaar) die in hun dagelijks leven te maken hebben met verslaving en misschien, net als ik, een beschadigde vriend hebben die enorm worstelt met het leven.

Inhoud van de film
Ik film 13 jaar lang mijn vriendschap met Matthijs die worstelt met zelfdestructieve impulsen en afwisselend zijn verslaving aan alcohol en harddrugs omarmt of verwerpt. De film laat zien hoe de verslaving en de onderliggende problematiek onze relatie op de proef stelt. Het zijn intieme beelden van goede vrienden die elkaar in alles vertrouwen, afgewisseld met fragmenten van de maffe comedy video’s die wij samen maken en persoonlijke observaties en bespiegelingen.

Verslaving en depressie: Urgent en actueel
De film is een onderzoek, naar wat er nou allemaal precies heeft plaatsgevonden in de vriendschap tussen Matthijs en mij en hoe groot de impact van zijn verslavingsproblematiek is geweest.

Meer dan 13% van alle personen in behandeling voor middelenmisbruik en verslaving zijn jongeren. Alcoholverslaving is daarbij de tweede grootste categorie. Daarnaast is depressie onder jongeren een groeiend probleem.

Er rust een taboe op verslavingen en psychische klachten. Ze worden gezien als zwaktes, een gevolg van verkeerde keuzes of vrienden en ze zijn dus te wijten aan de ”eigen schuld”. Ze worden nog te weinig gezien als ziektes, terwijl onderzoek steeds meer bewijs levert hoe ingewikkeld deze ziektes in elkaar zitten.

Mijn stijl

Zoals de impressie-video weergeeft, heb ik een zeer “in your face” stijl: een aanwezige, drukke, luide stijl waar je moeilijk omheen kunt. Op een eerlijke, ongepolijste manier breng ik echte situaties in beeld. Hierbij let ik zeker op details, maar het geheel mag wat rauw ogen. Ik maak gebruik van videomateriaal met een grote verscheidenheid in kwaliteit. Dit leidt tot een Frankenstein-montage.

Ik groeide op in het MTV tijdperk. Dit betekent rauwe beelden, korte shots, felle kleuren en geanimeerde graphics. Deze visuele stijl ga ik verwerken in mijn documentaire. Naast sociaal maatschappelijke onderwerpen en grauwe gebeurtenissen, is er ruimte voor humor.

Mijn crew bestaat zoveel mogelijk uit goede vrienden die zich sterk betrokken voelen bij Matthijs, professionals die de audio en grafische vormgeving voor hun rekening nemen. Mijn crew vul ik aan met andere professionals voor ondersteuning tijdens de opnames en voor de nabewerking.

PR en disseminatie
Naast een Nederlandstalige versie wordt er gelijktijdig een internationale versie gemaakt, waarbij de voice-overs in het Engels worden ingesproken. De film wordt gestuurd naar nationale en internationaal filmfestivals en hij wordt in besloten kring vertoond door zorg- en onderwijsorganisaties. Daarnaast wordt hij gestreamd.

Verschillende instellingen tonen belangstelling: LINK naar ondersteuning.