Bodem in Beweging

Terwijl in Den Haag de ‘Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen’ achtenzestig getuigen en deskundigen verhoort, slaat in een klein dorp in Groningen de sloophamer meedogenloos toe en wordt vrijwel een heel dorp met de grond gelijk gemaakt. Het Groningse dorpje Overschild staat op slappe veengrond en is daarom extra gevoelig voor aardbevingen.

Bodem in Beweging vertelt het verhaal van dit dorp in het noorden van Groningen. Het is het eerste dorp dat bijna volledig wordt gesloopt en herbouwd. Dat is althans het voornemen, maar gaandeweg veranderen de spelregels en neemt de bestaansonzekerheid van de inwoners toe. Sommigen in Overschild hebben inmiddels een nieuw huis hebben gekregen, terwijl anderen het nakijken hebben. Het is een lang, pijnlijk en slopend proces, dat ‘gierend uit de bocht’ is gevlogen.

De makers van Bodem in Beweging, zelf afkomstig uit Groningen, hebben de inwoners en de metamorfose van het dorp jarenlang gevolgd. Wat doet de sloop en herbouw van een dorp met haar bewoners? Wie komen ‘goed weg’ met nieuwbouw en wie hebben het nakijken als NAM en overheden onbetrouwbare partners blijken te zijn?

De film is een coproductie van HUMAN en Stichting Beeldlijn, gesteund door Erfgoedpartners Groningen.

Te zien bij HUMAN op donderdag 23 maart, 22:15

https://www.human.nl/documentaires/2023/bodem-in-beweging.html