A.S. Talma

Zelfs vindt de mus een huis, o Heer

Een portret van Aritius Sybrandus Talma (1864 - 1916), de rode dominee.


Dominee Talma, geboren in Friesland, werd als volksvertegenwoordiger (ARP) gekozen boven Troelstra. In 1908 werd hij minister en stond aan de basis van de verplichte sociale verzekering en introduceerde de invaliditeitswet en de ouderdomswet-de voorloper van de AOW. Hij stond aan de wieg van de CNV, die dit jaar 100 jaar bestaat. In de film zitten veel oude beelden uit het begin van de vorige eeuw. Vakbondsman Doekle Terpstra noemt hem ‘de Obama van Friesland’ vanwege zijn elan.
De titel is ontleend aan een psalm waar hij een voorkeur voor had.
Er is ook een biografie verschenen over Talma, geschreven door Lammert de Hoop.
De documentaire is in première gegaan bij een congres tgv het 100 jarig bestaan van de CNV. Documentaire, boek en congres werden mogelijk gemaakt door de A.S.Talmastichting, Instituur GAK, Vilans, NHL/Talmalectoraat, e.a.

Regie: Henk Kleinbruinink
Camera: Willem van der Linde
Geluid: Menno Knevel
Interviews: Lejo Siepe
Research: Henk Kleinbruinink
en Lammert de Hoop
Productie: Lejo Siepe

Medeproducent:Omrop Fryslân

Uitgezonden op Nederland 2 en Omrop Fryslân.