Tom Tieman

regisseur, producent, journalist

Tom Tieman (1984) debuteerde in 2017 als documentairemaker met de film De Laatste Boer van Euvelgunne. {link} De film werd bekroond met de Noorderkroon Award voor Beste Documentaire tijdens het Noordelijk Film Festival:

”De ademhaling van de hoofdpersoon vormt een deel van het sounddesign. Het stof in de boerderij is bijna voelbaar. We zien een ontroerend rustig portret, waarin we letterlijk dichtbij het karakter blijven.” (uit het juryrapport)

Tom Tieman richt zich qua thematiek vooral op het noordelijke landschap en de kunst- en cultuursector. Hij zoekt daarbij veelal human interest- verhalen die duiding geven aan de actualiteit. “Ik hou ervan om lang op een plek te zitten en te observeren. Zo hoop ik de mooie, kleine momentjes te vangen die een film de moeite waard maken. Ik werk als een soort fly on the wall, waarbij ik hoop dat mensen uiteindelijk vergeten dat de camera aanwezig is.”

Zo ontstaan er intieme films over bijzondere mensen. Vooral de wijze waarop mensen zich presenteren, fascineert hem. “Het gaat uiteindelijk om je personage en hoe laat hij zich zien. Waarom laat hij zichzelf zo zien en wat drijft hem? Je probeert als filmmaker iets uit mensen te krijgen; hoe trigger je dat? Door era ls regisseur heel veel tijd en energie in te steken en iemand echt leren kennen, vind ik het belangrijkst. Ik vind het fascinerend dat ze uiteindelijk hun geschiedenis of verhaal dan jou durven te vertellen.”

Naast zijn werk als zelfstandig filmmaker, werkt hij ook als journalist en PR-medewerker voor PeerGrouP Locatietheater Noord-Nederland.

Website /contact http://tomtiemanmedia.nl

Filmografie

2019 – Weg uit de stad – in productie
2018 – De Muze (korte documentaire)
2017 – De laatste boer van Euvelgunne