Woordenstroom

Kunst langs de vaarweg Lemmer- Delfzijl

Prinses Margrietkanaal, Van Starkenborghkanaal, Eemskanaal: drie namen voor een vaarwater van 118 kilometer, waarlangs twaalf kunstprojecten staan.

Tussen Eemsmond en IJsselmeer, van Delfzijl tot Lemmer verbindt het water 52 dorpen en steden in tien gemeenten in het Noorden. De vaarweg verbindt het Noorden ook met de rest van Nederland, Duitsland, Belgiè en Noord-Frankrijk. Overal aan de druk bevaarbare route getuigen opvallende bruggen en sluizen van het vakmanschap van Nederlandse weg-en waterbouwers.
Ook Nederlandse kunstenaars lieten zich inspireren door de vaarroute en het noordelijk landschap. In opdracht van de provincie Groningen, de provincie Fryslan en Rijkswaterstaat zijn langs de vaarroute Lemmer- Delfzijl twaalf taal/beeld kunstwerken geplaatst; ontworpen en uitgevoerd door twaalf koppels ontwerpers- typografen en dichters/ auteurs zoals onder andere Tsead Bruinja, Gerrit Krol, K. Schippers en Tonnus Oosterhof en ontwerpers als Wigger Bierma en George Moormann. De regisseurs Jasper Huizinga en Lotte Veltman maakten voor Stichting Beeldlijn een sfeervol en kunstzinnig portret van de vaarroute en de kunstwerken.

Regie en samenstelling: Jasper Huizinga & Lotte Veltman
Camera: Willem van der Linde
Geluid/ geluidsontwerp: Menno Knevel
Productie: Lejo Siepe
Montage: De Loods media producties

Bestel DVD