Verborgen Veenhuizen

Documentaire over het gevangenisdorp Veenhuizen, de eeuwige strijd tussen vrijheid en onvrijheid. Wat is het DNA van Veenhuizen? ‘Je moet die mensen behandelen alsof ze je eigen zuster hebben verkracht. Die opleiding kregen wij. Orde en Tucht. Zo was dat toen.’ Een onderzoek naar zeden en gewoonten van een opmerkelijk Drents dorp. Oud-inwoners van Veenhuizen vertellen […]


Documentaire over het gevangenisdorp Veenhuizen, de eeuwige strijd tussen vrijheid en onvrijheid. Wat is het DNA van Veenhuizen? ‘Je moet die mensen behandelen alsof ze je eigen zuster hebben verkracht. Die opleiding kregen wij. Orde en Tucht. Zo was dat toen.’ Een onderzoek naar zeden en gewoonten van een opmerkelijk Drents dorp. Oud-inwoners van Veenhuizen vertellen openhartig over werken en leven in een gesloten gemeenschap. Schrijfster Mariët Meester, getogen in het dorp, doet research voor twee boeken en geeft haar visie op de twintigste eeuw in ‘Hollands Siberië’. Première in september 2014. Beoogd regisseur: Jaap de Ruig.