Premiere documentaire Het Prentenkabinet van Koos van Weringh

Op 30 oktober vindt in het Persmuseum in Amsterdam de premiere plaats van de Beeldlijn documentaire Het Prentenkabinet van Koos van Weringh, een portret van de 80- jarige emeritus hoogleraar uit Groningen maar momenteel woonachtig in Keulen. Hij verzamelde gedurende zestig jaar spotprenten. Zijn huis bevat 150.000 politieke cartoons, geknipt uit kranten over de hele […]


Op 30 oktober vindt in het Persmuseum in Amsterdam de premiere plaats van de Beeldlijn documentaire Het Prentenkabinet van Koos van Weringh, een portret van de 80- jarige emeritus hoogleraar uit Groningen maar momenteel woonachtig in Keulen. Hij verzamelde gedurende zestig jaar spotprenten. Zijn huis bevat 150.000 politieke cartoons, geknipt uit kranten over de hele wereld, aangevuld met vele originele tekeningen. Al eeuwenlang verschijnen er politieke cartoons. Er wordt beweerd dat de spotprent in het 17e eeuwse Nederland het levenslicht zag. Koos van Weringh is zich terdege bewust van de kracht van prenten. Hij was als correspondent voor Trouw en Vrij Nederland ooggetuige van de wereldgeschiedenis en verzamelde toen vele cartoons. Op 2 november om 16.30 uur wordt de film, gemaakt door Jasper Huizinga en Lotte Veltman nog vertoond in het Groninger Forum. PodiumTV zendt de documentaire uit op 5 november in het programma Noorderdiepte.