Filmavonden Noordelijke Architecten op 15 oktober en 19 november 2019

Tijdens twee filmavonden in Sociëteit De Harmonie wordt de vierluik Noordelijke Architecten vertoond. Wilma Fritsma regisseerde Bouwen naar vermogen en Jasper Huizinga & Lotte Veltman regisseerden Reis langs vorm en kleur, Oude Erven, nieuwe schuren en Sleutelen aan een draaiende motor. De avonden worden georganiseerd door: Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10, 9712 HW Groningen

15 oktober: Bouwen naar vermogen | Reis langs vorm en kleur

19 November: Oude Erven, nieuwe schuren | Sleutelen aan een draaiende motor

Bouwen naar vermogen

Op 15 oktober wordt om 20 uur de film Bouwen naar vermogen vertoond. De film is een zoektocht van de architect Jurjen van der Meer naar de oude meester Gerrit Nijhuis. Van der Meer spiegelt zich aan de oude meester Gerrit Nijhuis (1860- 1940) die vele herenhuizen en villa’s in Groningen bouwde, zowel in de stad als op het Hogeland.

Regie: Wilma Fritsma / 2017 / 30 minuten / Producent: Stichting Beeldlijn

Reis langs vorm en kleur

“Architecten van nu worden altijd een beetje onzeker als het gaat om kleuren te kiezen” zegt Paul van Bussel van De Unie Architecten. In deze film neemt hij de kijker mee langs twee gebouwen van zijn hand, het Duisenberg Paviljoen in Groningen en het Havengebouw van Blauwestad.

Daarnaast bezoekt Van Bussel twee gebouwen van architect Egbert Reitsma in de Amsterdamse School stijl: de gereformeerde kerk in Appingedam en de dubbele villa aan de Nassaulaan in Groningen.

Vorm, kleur, materiaalkeuze, het plezier van ontwerpen en de obstakels in een ontwerpproces, dat alles komt aan bod in de documentaire “Reis langs vorm en kleur”.

Regie: Jasper Huizinga & Lotte Veltman / 2017 / 27 minuten / Producent: Stichting Beeldlijn

Oude Erven, nieuwe schuren

Wat kunnen architecten voor boeren betekenen? Oude boerderijen in Groningen worden gesloopt vanwege aardbevingsschade, catalogusschuren dreigen het landschap te verpesten. Rob Hendriks van DAAD Architecten laat een moderne aardappelschuur in Bokum zien en ontwerpt een compleet nieuw boerenerf in Eenrum. Hendriks is van mening dat je aan de vormtaal van nieuwe boerderijen moet kunnen zien in welke streek je je bevindt. Ook bezoekt hij Wester Enzelens van architect Oeds de Leeuw Wieland, een karakteristieke Groninger boerderij met dramatische aardbevingsschade.

Regie: Jasper Huizinga & Lotte Veltman / 2017 / 31 minuten / Producent: Stichting Beeldlijn

Sleutelen aan een draaiende motor

De na-oorlogse uitbreidingswijken in Groningen zijn zeer verschillend. Voormalig stadsbouwmeester Maarten Schmitt gaat in vogelvlucht langs de stempelwijken, de rationele sixties, de woonerven in Lewenborg van architect Jan Sterenberg, de waanzin van de bloemkoolwijk en het antwoord daarop: de door Schmitt ontworpen wijk Hoornsemeer.

Schmitt kijkt terug op zijn stadsbouwmeesterschap van 1974 tot 1998. Hoe zag hij destijds het ideale ontwerp voor de stadsuitbreiding van Groningen en wat is daar uiteindelijk van terecht gekomen?

Regie: Jasper Huizinga & Lotte Veltman / 2017 / 27 minuten / Producent: Stichting Beeldlijn

Sociëteit de Harmonie, Kreupelstraat 10, 9712 HW Groningen