Rutger Kopland: De taal van het verlangen

Rutger Kopland (1934 -2012) over 40 jaar dichterschap en zijn leven als psychiater. Première: 25 november 2006

NL Award Bijzondere Externe Producties

Een film van Piet Hein van der Hoek

• Regisseur – Piet Hein van der Hoek
  • Producent – Lejo Siepe
  • Camera – Stijn Brinkmann, Mark Glastra van Loon
  • Geluid – Ton van der Möhlen, Michiel Linker
  • Montage – Piroska Nijhof
  • Muziek – Arnold Veenman
  • Voice-over – Fenneke Fockema Andreae
  • Productie – Stichting Beeldlijn, RTV Noord
  • Jaar 2006
  • Financierders – Stimuleringsfonds Culturele Omroepproducties, Stichting Beringer Hazewinkel, RTV Noord
  • Lengte  – 53 min
  • Format
  • Taal – Nederlands
  • Première – 25 november 2006 in het Groninger Museum in aanwezigheid van Rutger Kopland.
  • Omroep/distributie – Alle regionale oproepen, RTV Noord, NPS – Uur van de Wolf, Cultura
  • Prijzen – NL Award Bijzondere Externe Producties (voor beste regionale omroep productie.)

“Als kijker voel je je gepriviligeerd omdat je zo dichtbij het kunstenaarschap van een bekende dichter komt. Je wordt via vaak uitmuntend camerawerk binnengetrokken in een andere wereld. Een wereld vol poëzie. Je krijgt er poëtische honger van”. – juryrapport

Gesprekken met dichter Rutger Kopland.Naast zijn dichterschap komt in deze documentaire ook zijn werk als psychiater (prof.dr.R.H.van den Hoofdakker) aan de orde. De film bevat unieke beelden met optredens van Kopland (geb. 1934) als cabaretier, als filmer, als dichter en in gesprek met patienten. In zijn leven en werk speelt het landschap in Drenthe en Frankrijk een belangrijke rol.