Nieuwe documentaire ‘Lievelingsboom’

“Wie een boom ziet, ziet het leven”, aldus boomverzorger en -liefhebber Bert Plaat. Overal in onze provincie staan monumentale of bijzondere bomen waar Groningers een bijzondere band mee hebben. In de documentaire ‘Lievelingsboom’ gaat regisseur Tom Tieman met Bert Plaat van de Bomenstichting op pad langs zulke speciale bomen.

We zien boeren die de oude kastanje koesteren die vroeger op het erf voor de, inmiddels geruimde, boerderij stond. Een landgoed waar een treurbeuk die voor de eigenaren veel betekent, zwaar beschadigd raakt door een storm. Maar er is ook het verhaal van de boom die na twintig jaar in een pot eindelijk wordt geplant met hulp van Bert Plaat.

Bomen zijn meer dan decorstukken in ons leven; ze vertellen verhalen over de levens van mensen en ze zijn monumenten van onze geschiedenis. In de film ‘Lievelingsboom’ zie je veel meer dan alleen een boom, je ziet een verhaal. ‘Als je maar goed kijkt’, zegt Plaat.

Regie: Tom Tieman

Camera: Ronald Pras

Geluid: Tom Tieman en Mark Gelling

Montage & grading: Manfred Poppenk

Geluidsnabewerking & mix : Wart Wamsteker

Producent: Stichting Beeldlijn

Première: zaterdag 29 juni, 16.00 uur. Forum Groningen, zaal 5. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Voorafgaand aan de première wordt vanaf 14:00 door Museum aan de A een bomenwandeling georganiseerd. Samen met Bert Plaat wandel je langs historische bomen in de binnenstad. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht via info@museumaandea.nl