7 november De tour van een orgelbouwer te zien op NFF Leeuwarden

Oog voor traditie Donderdag 7 november, 12:15. Blauwe Theaterzaal Slieker Film Leeuwarden tijdens het Noordelijk Film Festival.  In een tijd van modernisering en digitalisering dreigen ambachten verloren te gaan. Dit NNO programma brengt een ode aan traditie, vakmanschap en passie voor kunst door in drie films, drie ambachten uit te lichten. In de eerste film […]


Oog voor traditie
Donderdag 7 november, 12:15. Blauwe Theaterzaal Slieker Film Leeuwarden tijdens het Noordelijk Film Festival. 

In een tijd van modernisering en digitalisering dreigen ambachten verloren te gaan. Dit NNO programma brengt een ode aan traditie, vakmanschap en passie voor kunst door in drie films, drie ambachten uit te lichten.

In de eerste film volgen we de Groningse orgelbouwer Eppo Rynko Ottens die in zijn leven meer dan 70 orgels voor kerken in het binnen-en buitenland heeft gebouwd. Ambacht en kunst lopen als een rode draad door het leven van deze noordeling.  Op verschillende locaties in Noord-Nederland, Duitsland en Spanje geeft de film De toer van een orgelbouwer inzicht in de betekenis en functies van orgels.

In de korte documentaire Handwerk – Zeefdrukken van Wytse Sterk wordt een portret geschetst van ontwerper/illustrator Wytse Sterk. Voor Vera Groningen maakt hij concertposters door middel van zeefdruk, zoals dat al sinds de jaren ’70 wordt gedaan. In deze film vertelt de kunstenaar over zijn beweegredenen voor dit ambachtelijke en arbeidsintensieve werk voort te zetten.

Beeldhouwer Natasja Bennink werkte dit voorjaar aan de beeldenserie ‘De vijf kussen van Appingedam’. In de documentaire De vijf kussen volgen we deze kunstenaar tijdens haar werkzaamheden aan dit unieke project waarbij vijf kussende ‘Damsters’ vereeuwigd zijn in bronzen beelden.