Expositie bij Beeldlijn documentaire

“Bij een tentoonstelling over architectuur, ruimtelijke vormgeving immers, moeten bezoekers ook echt die ruimtelijkheid van de gebouwen kunnen ervaren”, aldus Heleen de Wit, curator. “En dat kán in deze tentoonstelling, want er kan (net) echt in de panden van Nijhuis rondgekeken worden, het publiek kan er zelf doorheen dwalen: VR (virtual reality) -brillen liggen klaar om Nijhuis’ villa’s en herenhuizen van buiten maar vooral ook van binnen te beleven.” Architect Gerrit Nijhuis staat centraal in de eerste tentoonstelling in de serie Noordelijke Architectenportretten.

Beeldlijn -Documentaire
Speciaal voor deze tentoonstelling is een documentaire gemaakt over de hedendaagse, in zekere zin aan Nijhuis verwante architect Jurjen van der Meer van de Zwarte Hond. Hij wordt gevolgd in het tot stand komen van een ontwerp voor een dubbel winkelpand met daarboven appartementen in het hartje van de stad Groningen. Dat dat de nodige voeten in de aarde heeft laat zich raden. Wilma Fritsma, de regisseuse, volgde Jurjen van der Meer voor langere tijd en sprak met hem over zijn inspiratiebron Gerrit Nijhuis.

Gerrit Nijhuis
Architect Gerrit Nijhuis was actief tussen 1880 en 1920 en bouwde niet alleen veel, maar ook heel mooi. Vandaar dat er 100 jaar later nog zeer veel gebouwen van zijn hand overeind staan, en een groot deel daarvan is inmiddels monument. En zeker een tentoonstelling waard! Om te laten zien hóe mooi, is er veel beeldmateriaal in de tentoonstelling verwerkt. En dan geen onbegrijpelijke bouwtekeningen of raadselachtige maquettes, maar prachtige grote foto’s en forse, sierlijke ontwerpen van Nijhuis’ hand. Nijhuis heeft vooral in de stad Groningen gebouwd, maar ook veel op het Hogeland en in de omgeving van Haren, Paterswolde/Eelde en Glimmen. Het kantoor van het Nieuwsblad van het Noorden (1903) aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen is één van zijn bekendste werken.

Wanneer?
Elke donderdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 te zien.