Toyisme viert 25-jarig jubileum

De kunstbeweging toyisme viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Dit doet men onder andere met een kunstexpositie, genaamd 'Toyism Takes Over', verdeeld over 25 locaties in Noord Nederland. Op elke locatie zijn kleurrijke schilderijen, grafieken en beelden van toyisten te zien.

Toyisme is een hedendaagse kunstbeweging die begin jaren 90 in Emmen ontstaan is. Het woord ‘toy’ staat symbool voor het speelse karakter van de kunstwerken en de filosofie erachter. Toch is het spel van toyisme een serieuze zaak dat een nieuw, kritisch en gevoelig perspectief op onze hedendaagse wereld laat zien.

Toyisme ontstaat als een reactie op de post-moderne wereld van het individualisme in de jaren 70 tot de jaren 90. De dominantie van het individualisme in de kunst wordt gehekeld. Als reactie hierop is het doel van de toyisten om kunst opnieuw centraal te stellen en niet de kunstenaar. Dit doet men bijvoorbeeld door gezichtsmaskers te dragen en te werken onder een pseudoniem. Het individu moet ondergeschikt zijn aan de groep.

In 1992 schrijft Dejo, grondlegger van het toyisme, een manifest genaamd Moeder en introduceert hij toyisme aan het publiek. Hierin werden onder andere de opvattingen over kleur, vorm en techniek binnen het toyisme vastgelegd. In 2002 werd het manifest herschreven en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds het manifest waar het toyisme mee werkt.

Tegenwoordig bestaat de kunstbeweging uit 18 kunstenaars en telt het oeuvre van toyisten meer dan 700 werken. Er sloten kunstenaars uit verschillende landen aan, onder meer uit België, IJsland, Canada, Peru, Maleisië, Australië en Thailand. Het pseudoniem van elke kunstenaar begint met een letter naar keuze. De regel is dat geen enkel pseudoniem met dezelfde letter mag beginnen. Dit betekent dat er dus maximaal 26 toyisten actief lid kunnen zijn van het collectief.

De kunstexpositie ‘Toyism Takes Over’, in het kader van het 25-jarig jubileum van de toyisten, is geopend op 8 oktober en nog te zien tot en met 17 december 2017. De locaties variëren van Groningen stad tot Schiermonnikoog, van Eenrum tot Bourtange en van Grootegast tot Appingedam. Mis het niet!

Meer informatie vindt u via deze link.

Afbeelding ‘Bierbloemen’ via https://www.toyism.com/product/bierbloemen-zeefdruk/?lang=nl