Sleutelen aan een draaiende motor gaat in première op 20 april

Op 20 april 2018 gaat om 15.30 uur Sleutelen aan een draaiende motor in première. Het is de laatste film van Lotte Veltman en Jasper Huizinga (De Loods Mediaproducites) in de Beeldlijnserie Noordelijke Architecten. De Groninger stadsbouwmeester (van 1974-1998) Maarten Schmitt geeft zijn visie op de sterk van elkaar verschillende na-oorlogse uitbreidingswijken van de stad Groningen.

Schmitt is een bevlogen en beeldend verteller. In vogelvlucht neemt hij ons mee langs de stempelwijken, de rationele sixties, de woonerven van Lewenborg (indertijd ontworpen door Jan Sterenberg) met als laatste de waanzin van de bloemkoolwijk. Schmitts antwoord op dit laatste construct: de door hem ontworpen wijk Hoornse Meer.

Plaats van de première is de filmzaal van het Museum Klooster Ter Apel. Beeldlijn heeft voor deze plek gekozen, vanwege de expositie Constructie en context  over werk en leven van de Ter Apeler architect Jan Sterenberg, die een prominente plek inneemt in Sleutelen aan een draaiende motor.